קרציות

קרצית הכלב החומה או בשמה המדעי, Rhipicephalus sanguineus, היא טפיל מוצץ דם הנפוץ ביותר בעולם, הניזון בעיקר מדמם של יונקים .

רוב מחזור החיים של הקרצית הכולל: ביצה, זחל,נימפה ובוגר, מתקיים על הקרקע ולא על הכלב. בין שלב לשלב ניזונה הקרצית מארוחת דם, אשר אחריה היא נופלת לקרקע לצורך התנשלות לשלב הבא.

קרצית בוקעת עם 6 רגליים ועוברת 3 שלבים עד לבגרותה- בה מתפתחות לה 8 רגליים.
עקיצת קרצית יכולה לגרום לגירויים מקומיים, זיהומים, דלקת עור חריפה ולאנמיה.
קרצית נגועה עלולה להעביר לכלב מחלות, ביניהן קדחת הקרציות- מחלה היכולה לגרום למוות (ראה פירוט בהמשך).

תמונה-קרצייה

טיפול ומניעה של הופעת קרציות על גבי הכלב/החתול מתבצע ע"י הדברה באמצעות חומרים המתאימים לסוג החיה ולמשקלה, בתדירות של אחת לחודש.
יש להיוועץ עם וטרינר בבחירת התכשיר, המתאים לחיית המחמד שלכם, היות ויש חומרים הרעילים ואסורים לשימוש בחתולים .

טיפול סביבתי- ישנה חשיבות עליונה בריסוס סביבת המחיה, באמצעות חומרי הדברה, המתאימים לסוג החיה, בשל העובדה שרוב מחזור החיים של הקרצית מתקיים על הקרקע.

באם הזמנתם מדביר לריסוס הבית או הקרקע- יש לדווח לו איזה בעל חיים מתגורר איתכם, היות ויש חומרי הדברה הרעילים לבעלי חיים, במיוחד לחתולים.
בעת הריסוס, אנו ממליצים להוציא את בעל החיים- לפחות ליומיים ולהחזירו לבית אחרי שטיפה יסודיות.

קדחת קרציות

קדחת קרציות הינה מחלה הנגרמת ע"י טפיל דם (Ehrlichia Canis) ומועברת ע"י קרצית הכלב החומה. ע"י עקיצת קרצית נגועה, חודר הטפיל אל תאי הדם של הכלב ופוגע בטחול, במח העצם ובאיברים נוספים.

רק עקיצת קרצית נגועה בטפיל יכולה להעביר את המחלה, היא אינה עוברת לבני אדם ואינה מדבקת בין כלב לכלב. אין לבלבל את מחלת קדחת הקרציות עם מחלת קדחת הבהרות (ריקציה) המועברת לאדם ע"י קרצית נגועה בטפיל מסוג אחר.

למחלה שלושה שלבים:
- השלב האקוטי - נמשך כמספר ימים עד שבועות בודדים ומאופיין בעיקר בחום, חולשה וירידה בתיאבון.

- השלב התת קליני - עשוי להמשך שבועות, חודשים ואף שנים, בו לא נראים סימני מחלה, הכלב נראה בריא. כלבים אשר יטופלו בשלב זה, קרוב לוודאי שיחלימו. כאלה שלא יטופלו יעברו לשלב הבא.
- השלב הכרוני - המתבטא בדפרסיה, אנורקסיה, איבוד משקל, חיוורון, דלקות שונות (עיניים, דרכי הנשימה, דרכי שתן ועוד) ירידה בגורמי קרישת הדם, דימומים פנימיים וחיצוניים, דיכוי מח עצם ובסופו מוות.

נכון להיום אין כל חיסון נגד המחלה! ניתן להקטין את סכנת ההדבקות ע"י שימוש בתכשירים נגד קרציות על גבי הכלב וע"י ריסוס בסביבתו בכל חודש, בעיקר בחודשי הקיץ. בדיקת דם שנתית עשויה לאבחן את המחלה בשלביה הראשוניים ולהעלות את סיכויי ההחלמה.

פרעושים

הטפילים הנפוצים ביותר אצל כלבים וחתולים, פעילים לאורך כל השנה- גם בחורף.
הפרעושים הם חרקים בגודל של 1-2 מ"מ, צבעם חום כהה והם בעלי גלגול מלא.
מחזור החיים שלהם כולל: ביצה, רימה, גולם ובוגר.
רוב מחזור החיים של הפרעוש מתנהל על הקרקע ולא על חיית המחמד.

קצב התפתחות הביצה לרימה תלוי בתנאי הסביבה, בטמפרטורה ובלחות. הביצה בעלת כושר הישרדות גבוה ויכולה לשרוד אפילו מספר חודשים עד שתתפתח לרימה. הרימות מתפתחות באזורים חשוכים בסביבת המגורים של חיית המחמד: במיטות, שטיחים, חריצי רצפות, ספות וכו', וניזונות מחומרים אורגניים שונים.
הזחל מתגלם גם הוא בסביבת המחייה של בעל החיים ובתנאי סביבה ואקלים אופטימאליים מתפתח לפרעוש בוגר.

פרעןשים אצל כלבים

 

הפרעוש ניזון מדמו של בעל החיים, באמצעות חדק החודר דרך העור לתוך כלי הדם. דרך החדק מחדיר הפרעוש חלבון נוגד קרישה, המאפשר לו לשאוב דם מבלי שהוא ייקרש.
כל כלב בין אם יוצא מהבית ובין אם לא, חשוף לפרעושים, היות ואנו עשויים להביא איתנו הביתה ביצים או זחלים בסוליות הנעליים.

התופעות

- גירויים וגירודים בעור, היכולים במהרה להתפתח לפצעים ולגרום לדלקות עור.
- איבוד דם, היכול לגרום לאנמיה.
- אלרגיות.
- נשירת שיער.
- הדבקות בתולעים שטוחות- כאשר לכלב/החתול יש פרעושים והוא מלקק או נושך עצמו כדי להתגרד, הוא בולע פרעושים אשר בגופם תולעים צעירות, אשר יבשילו בגופו ויצאו כתולעים בוגרות דרך הצואה.

לקריאה אודות טפילי מעיים לחצו

זכרו! אם יש פרעושים -סביר להניח שיש תולעים.
אם ראיתם על חיית המחמד שלכם פרעושים- הגיעו למרפאה, על מנת לקבל טיפול נגד תולעים.

למידע אודות תולעת הפארק

 

טיפול ומניעה לטפילים חיצוניים על גבי הכלב\ חתול

הדברה באמצעות תכשירים המתאימים לסוג החיה ולמשקלה בכל חודש. באם בחרתם לחפוף/לרחוץ את חיית המחמד שלכם- יש לחכות 5 ימים לפני יישום התכשיר על גבי החיה.
יש להתייעץ עם הווטרינר, באשר לתכשיר המתאים לחיית המחמד שלכם.

טיפול סביבתי

בשל העובדה שרוב מחזור החיים של הפרעוש הוא על הקרקע, יש חשיבות להדביר את מקום סביבתו של בעל החיים, באמצעות ריסוס בחומרי הדברה מתאימים. אנו ממליצים להוציא את חיית המחמד מאזור הריסוס לפחות ליומיים. במידה והריסוס התבצע בבית, אנו ממליצים להחזיר את חיית המחמד לאחר יומיים לפחות לאחר הריסוס, ולאחר שטיפה יסודית של הבית.

אזהרה!! ישנם חומרי הדברה הרעילים לבעלי חיים- במיוחד לחתולים!לפיכך, יש להתייעץ עם ווטרינר בבחירת התכשיר המתאים לחיית המחמד שלכם.

לייעוץ ובדיקה, אתם מוזמנים לתאם תור במרפאתנו ונשמח לעמוד לשירותכם :)